sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Masariinit

Vappu oli ja meni. Meillä ei paisteltu munkkeja vappuna, sen sijaan tein ensimmäistä kertaa masariineja ja ne olivat hyviä! :) Kannattaa kokeilla, vaikka hieman työläitä ovatkin. Alkuperäinen ohje on toukokuun Yhteishyvä-lehden Ruoka-liitteestä ja se löytyy myös täältä. Sovelsin ohjetta aavistuksen vaihtamalla pohjataikinasta yhden vehnäjauhodesin grahamjauhoihin ja lisäämällä täytteen joukkoon hieman rommiaromia. Myös kuorrutteen tein hieman ohjeesta poiketeten käyttämällä nesteinä vettä ja sitruunamehua ja sokereina sekä mansikka- että tavallista tomusokeria.


 Vadelmamasariinit (ohjeen mukaan n. 22kpl, minulle tuli enemmän)

Pohjat:
3dl vehnäjauhoja
1dl grahamjauhoja
ripaus suolaa
200g voita tai margariinia
1,5dl tomusokeria
1 kananmuna

Täyte:
n. 300g paistonekestävää vadelmamarmeladia
300g mantelimassaa
150g pehmeää voita tai margariinia
3 kananmunaa
 (rommiaromia tai rommia)

Kuorrutus:
 Alkuperäisen ohjeen mukaan 4,5rkl nestettä ja
3dl tomusokeria, itse en kuitenkaan mitannut määriä, vaan tein sitruunamehusta, vedestä, tomusokerista ja mansikkatomusokerista kuorrutteen, lisäämällä aineita siinä suhteessa, että seoksesta tuli kauniin väristä, hyvin levittyvää, mutta ei kuitenkaan liian juoksevaa. Tein vaaleanpunaisen kuorrutteen lisäksi valkoista kuorrutetta käyttämällä vain tavallista tomusokeria.

Valmista pohjataikina nyppimällä jauhot, suola, kuutioitu rasva sekä tomusokeri sekaisin. Sekoita joukkoon kananmuna. Kääri taikina kelmuun ja siirrä jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi. Taikina voi levätä jääkaappissa myös yön yli.

Jaa taikina kahteen osaan ja kauli osat ohuiksi, noin 1/2 cm paksuiksi levyiksi tarvittaessa jauhoa apuna käyttäen. Voitele leivosvuoat ja aseta ne pöydälle vieretysten. Siirrä taikinalevyt vuokien päälle ja paina taikinaa esim. kaulimella siten, että vuokien reunat leikkaavat taikinan. Painele taikina sormin vuokien pohjille ja reunoille. Halutessasi voit myös jättää kaulimisvaiheen kokonaan tekemättä ja vain painella taikinan vuokien pohjalle ja reunoille. Tämä tekniikka käy etenkin silloin, jos et käytä erillisiä leivosvuokia, vaan esim. muffinipeltiä.

 Tee täyte vatkaamalla pehmeä rasva ja mantelimassa sähkövatkaimella. Lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita halutessasi joukkoon hieman rommiaromia tai rommia.

Annostele vuokiin pohjataikinan päälle lusikallinen vadelmamarmeladia. Lisää päälle mantelimassatäyte siten, että vuoat tulevat täyteen. Siirrä vuoat uunipellille ja paista 200 asteessa noin 15-20 minuuttia.

Valmista kuorrute sekoittamalla tomusokeri ja nesteet keskenään. Halutessasi tee myös valkoista kuorrutetta. Siirrä kuorrutteet pakastepusseihin ja leikkaa kummankin pussin kulmaan pieni reikä. Poista jäähtyneet leivokset vuoista ja pursota toista kuorrutetta ohuelti niiden päälle. Mikäli haluat tehdä marmorikuvion, pursota välittömästi kuorrutteen päälle toisella kuorrutteella raitoja ja vedä sitten esim. cocktailtikulla tai veitsellä viivoja raitojen yli. Anna jähmettyä.


1 kommentti: