torstai 23. toukokuuta 2013

Sitruunainen lakukakku



Huomasin jokin aika sitten Aamulehdessä sitruunaisen lakritsikakun ohjeen ja pitihän sitä heti tilaisuuden tullen itsekin kokeilla :) Alkuperäinen ohje löytyy Kakkujen kuningattaret -kirjasta (Ruokatoimittajat ry). Tapani mukaan hieman taas muuntelin ohjetta mieleisekseni mm. koristeluiden osalta. Alkuperäisen ohjeen mukaan kakun reunat kuorrutetaan marsipaanilla, mutta tällä kertaa halusin käyttää kerma-tuorejuustoseosta marsipaanin sijaan. Koristeina käytin sitruunamelissaa, jonka maku sopii hienosti kakun muuhun makumaailmaan. Lisäksi laitoin päälle tekemiäni pikeeriperhosia. Tämä kakku on tosi hyvää mikäli pitää lakritsista ja sitruunasta - kannattaa kokeilla! :)

Sitruunainen lakukakku

Pohja:
5 munan sokerikakkupohja Kinuskikissan ohjeella, joka löytyy täältä.

Sitruunakiisseli:
1dl sitruunamehua
2tl rrastettua sitruunan kuorta
1dl sokeria
2rkl maissitärkkelystä
2 kananmunaa
2dl kuohukermaa
1rkl voita

Kermavaahtotäyte:
2dl vispikermaa
2rkl maitorahkaa
1-2tl vaniljasokeria

Kostutus:
2dl sitruunalimonadia

Lakritsikinuski:
1,5dl kuohukermaa
150g lakritsitoffeeta

Kakun reunat ja pursotukset:
2dl vispikermaa
150g sitruunatuorejuustoa

Koriteeksi:
Sitruunamelissaa ja pikeeriperhosia

 Valmista kakkupohja mielellään viimeistään tarjoilua edeltävänä päivänä linkin ohjeen mukaan.

Tee sitruunakiisseli hyvissä aijoin ennen kakun täyttämistä valmiiksi, sillä sen tulee jäähtyä kunnolla ennen täyttöä. Mittaa kattilaan sitruunamehu, kuoriraaste, sokeri, maissitärkkelys, munat ja kerma. Kuumenna samalla sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee kunnolla. Anna jäähtyä.

Vaahdota vispikerma ja lisää vaahtoon rahka sekä vaniljasokeri.

Leikkaa kakkupohja kolmeksi levyksi. Aloita kakun täyttäminen siten, että kakun pohjaksi tulee levy, joka alunperin on ollut kakkupohjan päällinen. Näin täytekakun päällimmäseksi osaksi tulee levy, joka alun perin oli pohja (lopputuloksesta tulee siistimpi kuin toisin päin täyttäen). Kostuta pohjalevy limonadilla ja levitä sen päälle sitten puolet jäähtyneestä sitruunakiisselistä. Lisää kiisselin päälle vielä puolet kermavaahto-rahkaseoksesta. Nosta keskilevy täytteen päälle, kostuta ja levitä pinnalle ensin sitruunakiisselin loppu ja sitten kermavaahto-rahkaseos. Nosta päälle kansilevy. Laita kakku jääkaappiin tekeytymään.

Valmista lakritsikinuski kuumentamalla paloiteltu lakritsitoffee ja kerma kattilassa miedolla lämmöllä kiehuvaksi (lakritsitoffeiden sulaminen vie yllättävän kauan aikaa, joten ne kannattaa pieniä tarpeeksi pieniksi paloiksi). Keitä seosta noin viiden minuutin ajan samalla sekoittaen.
Nosta kattila pois levyltä ja sekoita. Anna jäähtyä hetki, jotta kinuski aavistuksen paksuuntuu.
Kaada kinuski täytekakun päälle ja levitä tasaiseksi. Levitä ylimääräinen seos kakun reunoille ja siirrä kakku sitten jääkaappiin, jotta kuorrutus jähmettyy.

Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja lisää joukkoon sitruunatuorejuusto. Levitä seosta runsaasti kakun reunoille ja tee haluamasi pursotukset. Koristele esimerkiksi sitruunamelissalla ja pikeeriperhosilla.



2 kommenttia: