torstai 21. helmikuuta 2013

Sämpylöitä

Kotona tehty uunituore leipä on ihanaa. Leivonkin leipää melko usein itse, useimmiten sämpylöitä tai peltileipää. Vaikka aivan vaaleat vehnäsämpylät ovatkin välillä tosi hyviä, tykkään lisätä sämpylätaikinaan erilaisia leseitä, hiutaleita, täysjyväjauhoja, siemeniä ja raasteita. Taikinaan voi lisätä myös esimerkiksi mantelirouhetta. Näin leipiin saa makua ja rakennetta. Leivistä tulee myös huomattavasti kuitupitoisempia kuin tavalliset vehnäsämpylät ovat.

Tällä viikolla leivoin porkkanasämpylöitä:



5dl maitoa
2-3 isoa porkkanaa raastettuna
25g tuorehiivaa
1-2rkl siirappia
n. 1tl suolaa
2dl kaurahiutaleita
1dl kaura- ja vehnäleseiden sekoitusta
3dl täysjyvävehnäjauhoja
n. 7dl vehnäjauhoja
0,5dl rypsiöljyä

Raasta porkkanat raasteeksi, raaste voi olla aivan hienoa tai karkeampaa. Mittaa neste kulhoon ja lisää joukkoon raastetut porkkanat. Lämmitä seos kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva joukkoon.

Lisää siirappi ja suola sekä hiutaleet, leseet ja täysjyväjauhot. Kun seos on tasaista lisää vehnäjauhoja aluksi kauhalla tai puuhaarukalla sekoittaen, lopuksi kädellä vaivaten. Vehnäjauhoja kannattaa lisätä loppuvaiheessa vain vähän kerrallaan, jotta huomaat, missä vaiheessa taikinassa on sopivan pehmeä rakenne. Näin taikinasta ei tule liian tiivistä.

Lisää öljy, kun suurin osa jauhoista on taikinan joukossa. Lisää tämän jälkeen vielä tarvittaessa jauhoja. Sämpylätaikina saa jäädä hieman löysäksi.

Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä vedottomassa paikassa noin puoli tunia.

Leivo kohonneesta taikinasta haluamasi kokoisia ja muotoisia sämpylöitä ja laita ne uunipellille liinan alle kohoamaan noin 20 minuutiksi.

Paista kohonneita sämpylöitä 225 asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia. Halutessasi ripottele ennen paistoa päälle esimerkiksi juustoraastetta, kaurahiutaleita tai leseitä.

maanantai 18. helmikuuta 2013

Ystävänpäivän Sydänkäpysten kakku :)

En ole vuosiin syönyt käpykakkua, vaikka olen aina pitänyt siitä kovasti. Erityisesti kakun kuorrute on mieleeni. Tästä syystä päätinkin ystävänpäiväksi kokeilla leipoa kakun, jossa olisi ainakin sama muoto ja suurinpiirtein saman makuinen kuorrute, kuin leipomoiden perinteisissäkin käpykakuissa.

Kakku oli hyvää ja kuorrutteesta onnistuin mielestäni tekemään hyvin paljon perinteisen version makuisen siitä huolimatta, että jouduin käyttämään marsipaanin sijaan mantelimassaa. Kuvan napsasin vain nopeasti, enkä lainkaan blogia silmällä pitäen, minkä vuoksi asettelu ja ympäristö eivät ole kovin kauniita...


Leivoin kakkua varten kolmen munan sokerikakkupohjan. Täytteeksi laitoin toiseen kerrokseen vadelmahilloa sekä vaniljasokerilla makeutettua kermavaahtoa ja toiseen aprikoosihilloa ja kaakaokermavaahtoa. Kostutukseen käytin vaniljamaitoa, johon lisäsin hieman rommiaromia. Kuorrutteen tein mantelimassasta, sillä pienestä lähikaupastamme ei löytynyt marsipaania. Värjäsin massan tummalla kaakaojauheella ja lisäsin myös kaakaotomusokeria sekä rommiaromia sekaan. Myös ihan oikea rommi olisi käynyt tähän. Massasta tuli yllätyksekseni oikein helposti kaulittavaa ja ennen kaikkea hyvän makuista, vaikka mantelimassan käytöstä kakkujen kuorrutteena usein hieman varoitellaankin.

sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Piparkakkutaloja viime vuosilta

Olen muutaman edellisvuoden aikana tehnyt joka jouluksi piparkakkutalon. Tavoitteena on ollut tehdä aina hieman edellisvuosista poikkeava talo. Talojeni seinät ovat yleensä hieman vinksallaan ja muutenkin toteutus usein jonkin verran ontuu, mutta onneksi joulun ajan hämäryys antaa melko paljon anteeksi ;)

Viime jouluksi olin tehnyt päätöksen, etten piparkakkutaloa tee, sillä ajattelin sen olevan liian aikaa vievää ja keskittymistä vaativaa puuhaa pienen ja hyvin vilkkaan vauvan äidille. Mutta kuinkas sitten kävikään... Löysin itseni viikkoa ennen joulua väkertämästä piparitalon kaavoja pieni napero jaloissa pyörien. Idean taloon sain Mansikkamäen Eben Tilda-taloista. Osallistuin tällä talolla myös Aamulehden piparkakkutalokilpailuun, jossa sijoituin kolmanneksi.




Talon katto on päällystetty lakritsipatukoista leikatuilla siivuilla, jotka on kiinnitetty ruskealla pikeerillä. Ikkunalasit on tehty tikkarimurskasta ja seinien koristeet ovat suklaata ja sokerikoristeita. Talon seinät on päällystetty kauttaaltaan vaaleanpunaisella pikeerillä. Jääpuikot ja pihan kuuset ovat kuumamarenkia, jota kokeilin ensimmäistä kertaa. Huomasin, että paksuja jääpuikkoja saa kuumamarengilla aikaiseksi paljon kätevämmin kuin pikeerillä.

Aiempien vuosien taloista otettujen kuvien laatu on huono, mutta tässä kuitenkin joitain kuvia myös niistä.

Vuosi 2011:


Katto on päällystetty Pihlajanmarja-karkeista leikatuilla siivuilla, jotka on kiinnitetty pikeerillä. Ikkunalasit on tehty tikkarimurskasta, sukset, lumiluhty, ämpäri sekä lapio ovat sokerimassaa ja hiekka piparimurua. Lumiukot on tehty sokerimassasta ja lakritsasta.

Vuoden 2010 talo:




Myös tämän talon katto on päällystetty Pihlajanmarja-karkeista leikatuilla siivuilla, ikkunalasit ovat tikkarimurskasta ja ikkunaruudut on tehty suklaalla kuten myös parvekkeen ja terassin kaiteiden pinnat. Seinissä mintunvihreää pikeeriä.

Talo vuodelta 2009:



Tämänkin talon ikkunalasit on tehty tikkarimurskalla ja suklaalla, mutta talon seinät olen tuolloin jättänyt päällystämättä pikeerillä.

lauantai 16. helmikuuta 2013

Kastejuhlan kakkuja keväältä 2012

Viime vuoden toukokuussa vietimme tyttäremme kastejuhlaa, jonne leivoin itse osan tarjoiluista koristeineen. Kakkutarjoiluna oli marsipaanilla kuorrutettua kaksikerroksista täytekakkua sekä kolmen suklaan hyydykekakkua.

 
Kakun päällä olevat tossut sekä kukkaset tein sokerimassasta ja sokerihelmistä. Sitä, minkä makuinen kakku oli, en häpeäkseni enää muista, mutta pohjina ainakin olivat tavalliset sokerikakkupohjat ja välissä kahta erilaista täytettä.


Kolmen suklaan kakku näkyy yllä olevassa kuvassa täytekakun takana. Tämän kakun koristeet tein myös sokerimassasta ja maalasin punaisella nestemäisellä elintarvikevärillä.


Lisäksi tarjolla oli kahta voileipäkakkua, lusikkaleipiä, pullaa sekä kuivakakkua, jotka äitini oli valmistanut.


Tervetuloa seuraamaan blogiani!