torstai 23. toukokuuta 2013

Sitruunainen lakukakku



Huomasin jokin aika sitten Aamulehdessä sitruunaisen lakritsikakun ohjeen ja pitihän sitä heti tilaisuuden tullen itsekin kokeilla :) Alkuperäinen ohje löytyy Kakkujen kuningattaret -kirjasta (Ruokatoimittajat ry). Tapani mukaan hieman taas muuntelin ohjetta mieleisekseni mm. koristeluiden osalta. Alkuperäisen ohjeen mukaan kakun reunat kuorrutetaan marsipaanilla, mutta tällä kertaa halusin käyttää kerma-tuorejuustoseosta marsipaanin sijaan. Koristeina käytin sitruunamelissaa, jonka maku sopii hienosti kakun muuhun makumaailmaan. Lisäksi laitoin päälle tekemiäni pikeeriperhosia. Tämä kakku on tosi hyvää mikäli pitää lakritsista ja sitruunasta - kannattaa kokeilla! :)

Sitruunainen lakukakku

Pohja:
5 munan sokerikakkupohja Kinuskikissan ohjeella, joka löytyy täältä.

Sitruunakiisseli:
1dl sitruunamehua
2tl rrastettua sitruunan kuorta
1dl sokeria
2rkl maissitärkkelystä
2 kananmunaa
2dl kuohukermaa
1rkl voita

Kermavaahtotäyte:
2dl vispikermaa
2rkl maitorahkaa
1-2tl vaniljasokeria

Kostutus:
2dl sitruunalimonadia

Lakritsikinuski:
1,5dl kuohukermaa
150g lakritsitoffeeta

Kakun reunat ja pursotukset:
2dl vispikermaa
150g sitruunatuorejuustoa

Koriteeksi:
Sitruunamelissaa ja pikeeriperhosia

 Valmista kakkupohja mielellään viimeistään tarjoilua edeltävänä päivänä linkin ohjeen mukaan.

Tee sitruunakiisseli hyvissä aijoin ennen kakun täyttämistä valmiiksi, sillä sen tulee jäähtyä kunnolla ennen täyttöä. Mittaa kattilaan sitruunamehu, kuoriraaste, sokeri, maissitärkkelys, munat ja kerma. Kuumenna samalla sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee kunnolla. Anna jäähtyä.

Vaahdota vispikerma ja lisää vaahtoon rahka sekä vaniljasokeri.

Leikkaa kakkupohja kolmeksi levyksi. Aloita kakun täyttäminen siten, että kakun pohjaksi tulee levy, joka alunperin on ollut kakkupohjan päällinen. Näin täytekakun päällimmäseksi osaksi tulee levy, joka alun perin oli pohja (lopputuloksesta tulee siistimpi kuin toisin päin täyttäen). Kostuta pohjalevy limonadilla ja levitä sen päälle sitten puolet jäähtyneestä sitruunakiisselistä. Lisää kiisselin päälle vielä puolet kermavaahto-rahkaseoksesta. Nosta keskilevy täytteen päälle, kostuta ja levitä pinnalle ensin sitruunakiisselin loppu ja sitten kermavaahto-rahkaseos. Nosta päälle kansilevy. Laita kakku jääkaappiin tekeytymään.

Valmista lakritsikinuski kuumentamalla paloiteltu lakritsitoffee ja kerma kattilassa miedolla lämmöllä kiehuvaksi (lakritsitoffeiden sulaminen vie yllättävän kauan aikaa, joten ne kannattaa pieniä tarpeeksi pieniksi paloiksi). Keitä seosta noin viiden minuutin ajan samalla sekoittaen.
Nosta kattila pois levyltä ja sekoita. Anna jäähtyä hetki, jotta kinuski aavistuksen paksuuntuu.
Kaada kinuski täytekakun päälle ja levitä tasaiseksi. Levitä ylimääräinen seos kakun reunoille ja siirrä kakku sitten jääkaappiin, jotta kuorrutus jähmettyy.

Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja lisää joukkoon sitruunatuorejuusto. Levitä seosta runsaasti kakun reunoille ja tee haluamasi pursotukset. Koristele esimerkiksi sitruunamelissalla ja pikeeriperhosilla.



sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Masariinit

Vappu oli ja meni. Meillä ei paisteltu munkkeja vappuna, sen sijaan tein ensimmäistä kertaa masariineja ja ne olivat hyviä! :) Kannattaa kokeilla, vaikka hieman työläitä ovatkin. Alkuperäinen ohje on toukokuun Yhteishyvä-lehden Ruoka-liitteestä ja se löytyy myös täältä. Sovelsin ohjetta aavistuksen vaihtamalla pohjataikinasta yhden vehnäjauhodesin grahamjauhoihin ja lisäämällä täytteen joukkoon hieman rommiaromia. Myös kuorrutteen tein hieman ohjeesta poiketeten käyttämällä nesteinä vettä ja sitruunamehua ja sokereina sekä mansikka- että tavallista tomusokeria.


 Vadelmamasariinit (ohjeen mukaan n. 22kpl, minulle tuli enemmän)

Pohjat:
3dl vehnäjauhoja
1dl grahamjauhoja
ripaus suolaa
200g voita tai margariinia
1,5dl tomusokeria
1 kananmuna

Täyte:
n. 300g paistonekestävää vadelmamarmeladia
300g mantelimassaa
150g pehmeää voita tai margariinia
3 kananmunaa
 (rommiaromia tai rommia)

Kuorrutus:
 Alkuperäisen ohjeen mukaan 4,5rkl nestettä ja
3dl tomusokeria, itse en kuitenkaan mitannut määriä, vaan tein sitruunamehusta, vedestä, tomusokerista ja mansikkatomusokerista kuorrutteen, lisäämällä aineita siinä suhteessa, että seoksesta tuli kauniin väristä, hyvin levittyvää, mutta ei kuitenkaan liian juoksevaa. Tein vaaleanpunaisen kuorrutteen lisäksi valkoista kuorrutetta käyttämällä vain tavallista tomusokeria.

Valmista pohjataikina nyppimällä jauhot, suola, kuutioitu rasva sekä tomusokeri sekaisin. Sekoita joukkoon kananmuna. Kääri taikina kelmuun ja siirrä jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi. Taikina voi levätä jääkaappissa myös yön yli.

Jaa taikina kahteen osaan ja kauli osat ohuiksi, noin 1/2 cm paksuiksi levyiksi tarvittaessa jauhoa apuna käyttäen. Voitele leivosvuoat ja aseta ne pöydälle vieretysten. Siirrä taikinalevyt vuokien päälle ja paina taikinaa esim. kaulimella siten, että vuokien reunat leikkaavat taikinan. Painele taikina sormin vuokien pohjille ja reunoille. Halutessasi voit myös jättää kaulimisvaiheen kokonaan tekemättä ja vain painella taikinan vuokien pohjalle ja reunoille. Tämä tekniikka käy etenkin silloin, jos et käytä erillisiä leivosvuokia, vaan esim. muffinipeltiä.

 Tee täyte vatkaamalla pehmeä rasva ja mantelimassa sähkövatkaimella. Lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita halutessasi joukkoon hieman rommiaromia tai rommia.

Annostele vuokiin pohjataikinan päälle lusikallinen vadelmamarmeladia. Lisää päälle mantelimassatäyte siten, että vuoat tulevat täyteen. Siirrä vuoat uunipellille ja paista 200 asteessa noin 15-20 minuuttia.

Valmista kuorrute sekoittamalla tomusokeri ja nesteet keskenään. Halutessasi tee myös valkoista kuorrutetta. Siirrä kuorrutteet pakastepusseihin ja leikkaa kummankin pussin kulmaan pieni reikä. Poista jäähtyneet leivokset vuoista ja pursota toista kuorrutetta ohuelti niiden päälle. Mikäli haluat tehdä marmorikuvion, pursota välittömästi kuorrutteen päälle toisella kuorrutteella raitoja ja vedä sitten esim. cocktailtikulla tai veitsellä viivoja raitojen yli. Anna jähmettyä.